Wednesday, October 21, 2009

~Apa yang ku cari dalam hidup ini?~

Subhanallah!! lihat burung tu. Dia pun berzikir pada Allah. Kita pula macam mana?


Satu ketika tatkala aku bersendirian jauh dari kesibukan dunia, mencari ketenangan diri dek kerana pemikiran kusut dengan kerja-kerja duniawi maka ketika itu aku bermuhasabah diri.

Aku merenung jauh memikirkan diri ini mengenang dan mengimbau peristiwa-peristiwa yang telah berlaku dalam diriku ini. Hati dan jiwa ini kusut sangat. Kusut. Bingung. Gundah gelana. Dalam kata lain hati ini tak tenang.

Kenapa aku tak tenang? apa yang menyebabkan hati ini rasa macam tak kena je. Sebenarnya apa yang ku cari dalam hidup ini. Persoalan inilah yang selalu bermain ligat dalam kotak fikiranku kebelakangan ni.

Dari awal pagi aku membersihkan diri, mempersiapkan diri untuk melalui sehari lagi dalam hidup ini. Bekerja tanpa henti, mencari ilmu menyiapkan assignment, bercengkang mata sehingga larut malam. Itu ketika aku sedang disibukkan dengan tugasan. Mungkin ada baiknya juga. Sekurang-kurangnya terisi juga la masa aku dengan perkara-perkara yang berfaedah.

Tapi ketika hati ini kosong, ketika masa lapang aku mencari sesuatu yang dapat menghiburkan hati. Apa yang aku buat? Paling tidak pun aku melayari internet dan yang paling aku selalu bukak jaringan sosial macam Friendster, Facebook, Tagged dan lain-lain. Ada masa aku leka bermain game. Kalau ada duit sket aku pergi main bowling.

Tapi terhibur ke hati aku ini?

Ya! Terhibur!

Tapi terhiburnya hati ini hanya sementara sahaja.

Hati ini masih merasakan tidak sempurna.

Hati ini masih mencari ketenangan hakiki.

Hati ini masih kosong. Hati ini masih gundah gelana!

Aku merenung langit biru yang cerah. Aku melihat ombak-ombak silih berganti menghampas pantai. Camar-camar laut riang berkicauan. Angin sepoi-sepoi bahasa petang itu menyapa pipiku seolah-olah ingin menemani hatiku yang pilu ini. Bahagianya aku melihat alam iniyang begitu indah yang tak putus-putus bertasbih memuji Al-Khaliq.

Bertasbih? Memuji Allah?

Masya Allah! Aku ni manusia! sebaik-baik penciptaanNya. Namun aku sendiri jarang memujiNya. Malunya aku pada makhluk Allah yang lain. Malunya aku pada ikan di lautan. Malunya aku pada gunung ganang, bintang-bintang dan planet di alam raya. MAlunya aku pada pepohon di hutan belantara. Anjing dan babi pun bertasbih memujinya. Dan lebih-lebih lagi la sepatutnya aku malu pada ALLAH.Serta merta aku teringat firman Allah dalam kitab sucinya yang bermaksud:

" Dengan meningati Allah hati-hati akan menjadi tenang"

Mungkin ini lah jawapan yang aku cari selama ini. Mungkin inilah ubat untuk merawat jiwa yang lara ini. Dan pasti dan memang pasti janji Allah tidak ada yan tidak benar. Melainkan benar belaka. Wahai jiwa inilah masanya untuk berubah.
Wahai diri lawanlah nafsumu. Carilah ketenangan hakiki dengan meningati Allah dalam setiap tindakanmu


Jadikan Al Quran penawar hati, ZIKRULLAH penghibur hati, SOLAT pelindung diri, TAQWA baja dalam taman hati & kepada ALLAH jua kita kembali. Hiasilah malam dengan qiamullail.


"Ya Allah yang menguasai hati-hati hambaMu, pimpinlah diri ini ke jalan ketaatan kepadaMu. Ya Allah yang menguasai jiwa hamba Mu ini, Kau berikanlah ketenangan pada hati ini Ya Allah. Amin"No comments: