Sunday, June 7, 2009

Konflik dalam diri!!"JANGAN!!! aku kata JANGAN!!" imanku memberontak..

"takpe.. kali ni je..."nafsu pulak main peranan.

"tak boleh.. aku dah janji tak nak buat lagi.."

"ala orang lain bukan tau pun kau berjanji tak nak buat lagi pun"... nafsu semakin memainkan peranan...

"tapi aku janji dengan Allah!!"... iman masih tegar melawan..

"ala.. nanti taubat la balik.."...

Inilah yang selalu terjadi dalam diri manusia. Pertembungan iman vs nafsu, pertembungan iman vs syaitan yang tidak pernah putus sehinggalah roh kite kembali pada Pencipta diri. Adakalanya pertembungan ini dimenangi iman adakala nafsu dan syaitan berjaya menguasai diri.

Adakalanya pertembungan ini berlaku dalam keadaan mudah je salah satu pihak nak menang. Tapi ada kalanya pertembungan ini sangat sukar sehingga menyiksa diri. Itulah yang menyebabkan selalunya berlaku konflik dalam diri..

Susahnya nak membuat pilihan. Hati ingin sekali melakukan kebaikan dan kebajikan. Berebut-rebut mencari pahala dan redha Allah. lebih bersemangat kalau baru je balik dari program-program agama macam ceramah dan sebagainya. tak pun bila dengar nasyid2 yang menyubur jiwa.. lantaran ketika itu iman lah yang menang. bersungguh-sungguh dalam amalan. Masa tu la kembali menjaga solat awal waktu, semangat ke kedai buku membeli buku-buku agama, alquran tak tinggal dengan terjemahannya sekali.

Namun nafsu dan syaitan yang tewas ketika itu tidak pernah rase putus asa untuk terus memujuk merayu. Sekali kalah tidak semestinya kalah selama-lamanya! itulah nafsu.. dan itulah juga syaitan. Akhirnya kita tewas juga bukan sekali tapi berkali-kali. begitulah silih berganti..

Lagi kuat kita mencari cinta Allah, lagi kuat jugalah iman diuji. Lagi banyak amalan lagi banyak dugaan. Lagi dibuang jauh-jauh perkara yang menjauhkan dari Allah lagi dekat dia datang.Mungkin inilah yang diceritakan dalam lagu Damba Kasih-Inteam

"Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu"

Namun bagi orang yang bersangka baik dengan Allah, menganggap ujian ini bukanlah satu ujian tetapi sebagai PELUANG! PELUANG?! ye PELUANG!!! PELUANG dan RUANG untuk mendekatkan diri kepada Allah. Dia yakin yang Allah mengujinya adalah untuk meningkatkan darjah keimanannya.

Dia yakin Allah tidak akan menguji hamba-hambaNya melainkan apa yang termampu dipikul oleh hambaNya. Dia yakin Allah tetap sayang dirinya.

Apa yang penting dia tidak boleh berputus asa dengan Rahmat Allah. Sedarlah ujian yang kita tanggung ini hanya sekelumit cuma berbanding para Rasul dalam menegakkan syariat Allah di atas muka bumi.

Ujian ini hanya terlalu berbanding para sahabat dan para salafus soleh.. ye.. kkita tidak boleh membanding iman kita dengan iman mereka. Sebab itulah oleh uji dengan ujian yang termampu dek diri kita sahaja.

Wahai jiwa!! bangkitlah!! Janganlah kau berputus asa!! bangkitlah dari segala kemurungan yang membelenggu jiwa!!

Wahai jiwa!!lawan rasa malas mu.. lawan nafsu yang menjauhkan kau dari Allah..
lawan syaitan musuh Allah dan juga musuh dirimu..

LAWAN TETAP LAWAN!!!!!

ALLAH LOVES ME!! ALLAH LOVES ALL OF YOU :-)

"Mukmin itu jiwanya damai, tidak mudah tergoncang oleh ujian.
Baginya ujian adalah TARBIYAH dari ALLAH,
tanda kasih sayangNya juga penghapus dosa"